Lainan hakeminen – Ota nämä asiat huomioon!

Rahaa

Jokaiselle tulee eteen tilanteita, jolloin lainalle olisi käyttöä. Laina – 200, 500 tai vaikka 1000 euroa – pelastaisi pulasta, kun rahat loppuvat ruokakaupassa tai auton korjaaminen maksaa odotettua enemmän. Lainalla saisi kuitattua myös talvipakkasten aikana syntyneen mojovan sähkölaskun, lunastettua siskontytön toivoman häälahjan tai maksettua halvat lennot etelään.

Isompaa lainaa tarvitaan esimerkiksi silloin, kun auto hajoaa niin totaalisesti, että se on pakko uusia. Isompia lainatarpeita aiheuttavat myös monet omakotitalon remontit. Esimerkiksi vuotava katto on korjattava heti eikä viidestoista päivä. Myös putkivahinkoihin on puututtava nopeasti. Ehkä koko katto on uusittava? Kattoremonttiin uppoaa tonni poikineen. Vielä isompia lainoja tarvitaan, kun on aika ostaa uusi koti tai vapaa-ajan asunto. Harvempi hankkii kiinteistöt käteisellä, vaan on mentävä pankkiin – tai otettava pankkeihin yhteyttä tietokoneen välityksellä.

Miten hakea lainaa?

Oletko hakemassa lainaa ensimmäistä kertaa, tai onko edellisestä laina-asiasta vierähtänyt jo useampi vuosi tai vuosikymmen? Lainanhakeminen on entistä helpompaa ja nopeampaa. Jos olet tottunut netin käyttäjä, lainan hakeminen ei varmasti tuota ongelmia. Lainaa voi hakea netin kautta helposti ja nopeasti. Netin kautta saat yhteyden useisiin rahoitusyhtiöihin, joiden kautta saatat saada lainaa ilman vakuuksia jopa 50 000 euron edestä! Netissä voit kilpailuttaa useat pankit ja rahoituspalvelut keskenään ja valita niiden lainatarjouksista itsellesi parhaiten sopivan. Jos taas internet on jäänyt vieraaksi, voi olla paras, että marssit vanhanaikaisesti suoraan pankkiin ja pyydät sen henkilökuntaa auttamaan lainanhaussa.

Mistä lainaa kannattaa hakea?

Rahaa heti tilille

Ensimmäinen huomioon otettava asia on tietenkin päättää, paljonko tarvitsee lainaa, ja kuinka pitkäksi aikaa. Jos kyse on muutamasta satasesta ja lainantarve on suhteellisen kiireinen (esimerkiksi siskontytön häät ovat ensi viikonloppuna, tai auto pitäisi lunastaa korjaamolta iltaan mennessä), ei kannata edes ajatella ottavansa yhteyttä pankkiin, sillä pankeille pitää antaa aikaa lainahakemuksen käsittelyyn. Internetin kautta saa yhteyden rahoituspalveluun, mikä lupaa siirtää rahat tilille jo 10 minuutissa, jos se katsoo voivansa hyväksyä lainahakemuksesi. Pikaluotoissa voi olla melko suuri korko, joten kannattaa lukea lainan ehdot, ennen kuin hyväksyy lainatarjouksen. Suuresta korosta ei välttämättä aiheudu isoja ongelmia, jos tietää voivansa maksaa lainan pian pois – mieluiten jo seuraavasta palkasta. 

Jos taas olet hakemassa isompaa lainaa, esimerkiksi kymppitonnin lainaa ikkunaremonttia varten, kannattaa kilpailuttaa ensisijaisesti pankkeja. Pankkien korot ovat pääsääntöisesti rahoitusyhtiöitä matalampia. Ikkunaremonttia tuskin tarvitsee maksaa samana päivänä eikä vielä seuraavalla viikollakaan, joten sopimuksen tekemisen jälkeen ehdit hyvin odottaa pankin rattaiden pyörimistä. Jos sinulla on antaa hyvät vakuudet lainan takeeksi, tulet mitä todennäköisimmin saamaan lainan, ja vieläpä hyvällä korolla. Jos vakuuksia ei ole lainkaan, pankki saattaa hylätä lainahakemuksen tai tarjota vakuudetonta lainaa, missä on yleensä isompi korko – näin pankit ja rahoituslaitokset kompensoivat isompaa luottoriskiä. Vakuudeksi käy vaikka rahasto, kesämökki tai talletus. Jos pankki suhtautuu aina vain nuivasti, kokeile onneasi rahoituslaitosten kanssa. Rahoituslaitokset tunnetaan siitä, että ne antavat lainaa pankkeja helpommin. Kuin muistat kilpailuttaa saamasi lainatarjouksen, saatat saada lainaa jopa lähes yhtä pienellä korolla kuin pankista!

Mitä dokumentteja lainahaussa tarvitaan?

Lainanhaussa ei välttämättä tarvita mitään dokumentteja. Varsinkin pienet lainat saa yleensä ilman minkäänlaista paperisotaa. Pikaluottoa hakiessasi sinulta saatetaan kysyä vain henkilötunnus. Jos ja kun mitään maksuhäiriömerkintöjä ei ole, on rahoituslaitos valmis siirtämään parin sadan euron summan tilillesi jo viidessä tai viidessätoista minuutissa.

Jos kyse on vähänkään isommista summista, ota esille palkkakuittisi viimeisen 3 kuukauden ajalta. Jos olet hakemassa lainaa omasta pankista, et tarvitse palkkakuitteja, sillä pankkihenkilö voi tutustua tilillesi tulleisiin suorituksiin. Siksi esimerkiksi asuntolainaa on kätevintä aloittaa hakea omasta pankista. Jos puolison tili on eri pankissa, on hänen hyvä vaihtaa pankkia jo hyvissä ajoin – silloin asuntolainahakemuksen käsitteleminen nopeutuu. Palkkakuittien lisäksi sinun ei yleensä tarvitse toimittaa mitään muita dokumentteja rahoituspalvelulle, jonka myöntämää lainaa olet netissä hakemassa.

Miten vertailen saamiani lainatarjouksia?

Kun haet lainaa netissä, saatat saada kymmeniä lainatarjouksia eri rahoitusyhtiöiltä. Muista vertailla niitä niiden todellisen vuosikoron mukaan, sillä näin saat selville, mikä laina on oikeasti edullisin.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.